Målvaktsövningar

Här hittar du målvaktsövningar för alla åldrar och nivåer. Tänk på att många av de övningar som är lämpliga att introducera ganska långt ner i åldrarna är lämpliga att använda ända upp på seniornivå för att finslipa teknik.

Målvaktsövningar på grön nivå är lämpliga att introducera för barn och ungdomar som är 6-9 år, blå nivå 9-12 år och röd nivå 12-16 år. Övningar på svart nivå riktar sig till juniorer och seniorer.

Målvaktsövningar och teknikträning för målvakten

Givetvis är teknikträning för målvakten lika viktig som den för utespelarna. Tyvärr är det så att målvakten allt som oftast glöms bort när det gäller individuell utveckling, och bara får sin träning genom de övningar som egentligen är riktade åt utespelarna. Det är konstigt, för vilket lag eller tränare vill ha en medelmåttig eller bra målvakt när det går att jobba fram en riktig matchvinnare?

Delar som målvakten bör träna på är:

  • grundställning och placering i målet
  • sidledsförflyttningar
  • förflyttningar framåt och bakåt
  • reaktion och reflexer (ben- och handparader)
  • utkast

Fysträning för målvakten

Glöm inte att genomföra fysträning för målvakten. För att klara de rörelser och förflyttningar som krävs i matchsituationer krävs en bra fysik. Även om hela kroppen givetvis måste tränas är de viktigaste delarna ben och bål på målvakten. En vältränad målvakt kan betyda skillnaden mellan vinst och förlust.