Så blir du en bättre biljardspelare

För alla sporter och idrotter gäller det att öva mycket för att bli bättre och utvecklas. Så är självklart fallet även för biljard – för att bli en riktigt bra biljardspelare måste man spela och öva mycket och lägga många timmar vid biljardbordet. Men det är även viktigt att öva på rätt sätt så att man utvecklar sitt spel, lär sig nya tekniker och att läsa av bordet.

Även om det är roligt att spela med andra så är det vettigt att även träna själv vid biljardbordet. På så sätt kan man isolera träningen och göra övningar där man exempelvis fokuserar på sina svagheter, till skillnad från när man spelar mot sina vänner. Har du ett biljardbord hemma har du gott om möjligheter att öva. 

Att inte öva själv kan man likna vid att gå till gymmet och göra slumpmässiga övningar utan repetitioner. På så sätt hade du sannolikt inte blivit speciellt mycket starkare.

Öva för att bli en bättre biljardspelare

För att bli en bättre biljardspelare behöver man som sagt öva. Det kan vara tråkigt att göra samma stöt många gånger, men fördelen är att när den väl sitter så sitter den, och när det sen är matchsituation så kommer du känna dig säkrare då du vet vad du ska göra. Det är viktigt att man övar på samma sätt, bollarna måste alltså ligga så korrekt som det bara är möjligt.

Grunden för att bli en bra biljardspelare är att kunna stöta bra – både kraftfullt och med precision. Som nybörjare är det viktigaste att först bemästra att kunna stöta rakt. Skruvar, stoppbollar och liknande kan byggas på sen när du behärskar det.

En vanlig biljardövning är att lägga upp biljardbollarna längs med en linje och sen sänka dem en efter en. Du lär dig då både att stöta med precision och du måste ha kontroll över köbollen – att antingen med backspinn komma tillbaka i position för nästa boll eller följa med med topspin. Du hittar många fler övningar på webbplatser som Cuedrills och videoguider på Youtube.

Tips för att utvecklas som biljardspelare

När du övar på att spela biljard så är det viktigt att börja enkelt, på din egen nivå. I takt med att du utvecklas kan du bygga på med fler övningar.

Hur vet man då att övningarna är på rätt nivå? Det kan du få en indikator på genom hur ofta du lyckas med övningen. Om du bara sätter 1 av 10 försök så är övningen sannolikt för svår för dig. Gör istället biljardövningar där du sätter minst 50 % av försöken.

När du sen utvecklas och nästan sätter 100 % av dina stötar kan du göra något för att försvåra övningen, som att flytta köbollen längre från objektbollen, ha en annan vinkel osv.

För att hålla koll på din utveckling så kan du anteckna hur stötarna gick, annars är det svårt att veta hur många man klarar av. Du kan då också gå tillbaka i tiden och se hur du har utvecklats.

biljardbord hemma

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.